L a --- M i o p i a

Informació actualitzada
-Com es corregeix la miopia? Com es pot controlar?
Des de fa molts anys els símptomes de la miopia s'han pogut alleujar amb ulleres, lents de contacte o cirurgia refractiva. L'augment de persones afectades i la seva aparició a edats més tempranes que posa en risc la salut ocular ha augmentat la preocupació. En aquest sentit, científics i professionals de la salut investiguen amb més afany les diferents solucions per gestionar aquesta pandèmia.

" Quan la miopia apareix per primera vegada, segons l'orientació que prenguem, podem afavorir o retardar el seu augment."
El creixement ocular axial sobrevé predominantment durant els anys d'escolarització. Tenint en compte que els nivells de miopia tendeixen a estabilitzar-se en l'edat adulta, qualsevol intervenció per contenir o prevenir la miopia haurien de realitzar-se en la infància.
Pel que fa a la prevenció hauríem de seguir les següents pautes:
Augmentar el temps a l'aire lliure ja que menys d'una hora i mitja al dia representa un factor de risc d'aparició de la miopia. La pràctica d'esport a l'exterior pot ser una bona excusa. Les activitats a l'aire lliure poden tenir un efecte protector ja que es produeix una fotoestimulació de la dopamina. L'increment dels nivells d'aquest neurotransmissor a la retina sembla inhibir l'elongació axial ocular, que és la base patofisiològica de la miopia.

"Patim més miopia perquè passem menys temps a l'aire lliure"
Realitzar pauses regulars durant el treball de visió propera. En aquestes pauses, s'ha de relaxar la visió mirant objectes a distàncies llunyanes. Si utilitzes l'ordinador, prova la nostra aplicació per Windows " OkVision " que ens permet gestionar fàcilment els períodes de descans recomanables per mantenir un correcte confort visual en treballar amb pantalles.
Reduir la utilització de dispositius electrònics, en especial dels smartphones. Alguns pares ofereixen aquestes tecnologies als seus fills per mantenir-los distrets sense saber les possibles conseqüències que poden comportar.

"L'ús excessiu de tablets i smartphones pot causar miopia en menors"
Evitar llegir al llit. En general, a l'estar recolzats, la distància de lectura es redueix considerablement, cosa que provoca una major càrrega en l'enfocament. A més, en aquestes condicions, se sol utilitzar una llum insuficient o mal distribuïda en el text.

Quan la miopia apareix per primera vegada cal ser conscients que, segons l'orientació que prenguem, podem afavorir o retardar el seu augment. Cal saber que en molts casos la miopia avançarà, però si el camí escollit és el correcte podem aconseguir que els increments siguin mínims.
Un control òptim és de vital importància ja que, a partir de certs valors, s'incrementa el risc de patir complicacions i/o patologies.

Avui dia els sistemes més eficaços per al control de la miopia són:
Lents de contacte multifocals i lents de contacte de desenfocament perifèric. Investigacions actuals indiquen que la progressió de la miopia està estimulada per l'enfocament de la imatge en la perifèria de la retina. La manipulació del desenfocament a la retina perifèrica d'ulls humans a través d'aquest tipus de lents de contacte s'ha proposat com un possible mecanisme de control de la miopia.
L'ortoqueratologia o Orto-K és un tractament, que es basa en l'ús de lents de contacte a la nit. Aquestes lents de contacte modelen la còrnia corregint la miopia, la hipermetropia i l'astigmatisme. L'avantatge és que, a més d'alentir la progressió de la miopia, permet anar durant tot el dia sense utilitzar cap tipus de correcció, ni ulleres ni lents de contacte.

"L'ortoqueratologia corregeix la miopia mentre dorms"
Atropina de baixa concentració (0,01%). L'atropina al 0,01% ha demostrat ser efectiva en la disminució de la progressió de la miopia en infants. És primordial diluir-la en grans quantitats per evitar efectes indesitjables, cosa que s'està monitorizant actualment.
Lents bifocals executius i lents progressives. Aquestes solucions serien indicades en infants que no toleraren cap dels tractaments anteriors.No hi ha dubte que una de les millors opcions per al control de la miopia en infants passa per l'ús de lents de contacte especials que, a més de corregir les diòptries, presenten una eficàcia fiable en el control de la miopia. No obstant això, una de les principals barreres per a l'ús de lents de contacte pediàtriques és la preocupació dels pares per la seguretat del sistema.
Mark Bullimore va publicar recentment una metaanàlisi d'estudis de lents de contacte toves pediàtriques que va indicar que els infants -d'entre 8 i 12 anys- i els adolescents -d'entre 13 i 17 anys- no tenen més risc que els adults de contraure infeccions (queratitis microbiana) o complicacions inflamatòries.
És important destacar que l'evidència indica una menor taxa d'infecció en infants que en adolescents i adults ja que hi ha una supervisió parental més important.

Cada pacient presenta condicionants i, per tant, és imprescindible visitar l'òptic optometrista, qui, després d'estudiar cada cas detingudament, recomanarà el mètode més adient i el pla a seguir. Com a recomanació, qualsevol aparició d'algun signe o símptoma ja comentat hauria de ser causa de consulta per part del professional de la visió. A més a més, es recomana una visita a l'òptic optometrista, com a mínim, un cop a l'any.